Kuidas reiki aitab? Reikimeister Pamela Milesi artikkel.

MD002567Kui lähete arsti juurde, ravib ta teie vaevust – valutavat kurku, ärritatud magu, unetust, mis iganes teid vaevab.

Kui lähete reiki praktiku juurde, ravib ta teid – inimest, kes selle vaevuse all kannatab (või inimest, kellel vaevused puuduvad, kuid kes teab, et nad tulevad, kui ta enese eest ei hoolitse).

Tõenäoliselt paneb reiki praktik käed valutavale kehaosale (muidugi teie loaga). Kuid ta ei piirdu sellega. Enamik reikipraktikuid asetab lisaks sellele käsi mitmetele kohtadele teie pea peal ja rindkere esi- ja tagaküljel.

Võite märgata seal, kus käed parasjagu on erilisi aistinguid. Seda märgatakse sageli. Tavaline on kuumuse ja vaevumärgatava liikumise tajumine.

Või märkate, et kehapiirkond muutub avatumaks, hakkab tunduma mugavam. Kui teil oli valu, see tõenäoliselt väheneb ja võimalik, et ka kaob, isegi kui reiki praktik ei ole valusat piirkonda puudutanudki.

 

Reikiravi on tasakaalustav

Kuidas on võimalik, et mingis keha osas valu väheneb, kuigi reikipraktiku käed on hoopis mujal?

Olenemata sellest, kus on reikipraktiku käed, olenemata sellest, kui nauditav see kontakt võib tunduda, siis kõige olulisem reikiravi eelis on see, mis toimub kulisside taga, teie enda kehas, millele meenub reiki mõjul see, mida ta teab kõige paremini – kuidas ennast tervendada.

Erinevalt tavameditsiini täiesti vastandlikust lähenemisviisist – mis on otsene sekkumine ja probleemile vastulöögi andmine – ei võta reikiravi otseselt sihikule sümptomeid ega haiguseisundeid.

 

Mis parasümpaatiline?

Selle asemel, et otseselt mõne probleemiga võidelda, mis tekitab sageli soovimatuid kõrvalmõjusid, tasakaalustab reikipraktika kogu süsteemi. Kui keha on tasakaalus, funktsioneerib tema enesetervendusmehanism parimal moel.

Kuigi reikit vahendav käsi toetub kergelt mõnele konkreetsele kehapiirkonnale ja ka seal võib esineda märgatav kohalik reaktsioon, või ka mitte, toimub ikkagi üleüldine reaktsioon, kui kogu süsteemis hakkab domineerima parasümpaatiline närvisüsteem (PNS).

Miks see oluline on?

Kui domineerib PNS, on keha puhkamis- ja seedimisseisundis. See tähendab, et tema peamine eesmärk on paraneda, terveneda ning ennast sügavalt toetada ja taastada. Keha teab hästi, kuidas seda teha, kuid meie kiire elustiil hoiab meid sümpaatilise närvisüsteemi režiimis, kus keha peamine eesmärk on toimetulek (võitle või põgene), mitte tervenemine.

Meie kehad lihtsalt ei suuda ühtaegu toime tulla ja terveneda. Kas võitle/põgene või puhka/seedi – mitte mõlemad korraga.

 

***

Artikli autor Pamela Miles on kirjutanud raamatu “REIKI: A Comprehensive Guide” (reiki põhjalik käsiraamat) ja ta tegutseb New Yorgis integratiivse meditsiini konsultandina, kes on teerajajana viinud reiki praktiseerimise sisse tavameditsiini. Põhjalikumalt veebilehel Reiki Medicine and Self Care with Pamela Miles.

Artikkel on tõlgitud inglise keelest. Originaal, „How Does Reiki Help? on avaldatud veebilehel Reiki Medicine and Self Care with Pamela Miles 16. veebruaril 2013. Tõlkis Reet Karro, www.hingamisstuudio.ee/reiki.
Artikkel on kaitstud autoriõigusega.