Maks ja maksapuhastus (1.+2. nädal koos)

ID-100175678Maks (lad. hepar) on punakaspruun, pehme konsistentsiga elund, mis paikneb kõhuõõne ülaosas diafragma kupli all ja on täiuslik alkeemik. Kõigist jääkainete eemaldamises osalevatest elunditest on just maks seotud mürkainete kahjutustamisega. Vahetult parema roidekaare all paiknev maks kaalub umbes poolteist kilogrammi ja on keha suurim siseelund. Nii ööl kui päeval lakkamatult töötav maks täidab enam kui 500 erinevat ülesannet.

Ehitus ja ülesanne

Maksa verevarustuse tagavad maksaarter ja värativeen, mis varustavad elundit toitainetega ja kannavad verega maksa mürkaineid. Maks osaleb toitainete lagundamises, säilitamises ja edasitoimetamises. Maksas muundatakse rasvad ja valgud glükoosiks, mis on keharakkude energiaallikas. Kui tekib vajadus täiendava energia järele, vabaneb glükoos maksast vereringesse. Kui maks on ülekoormatud, võib tekkida raskusi veresuhkru tasakaalu säilitamisega, mis väljendub väsimuses või vere suhkrusisalduse alanemises ehk hüpoglükeemias.

Oma tegevuse paremaks korraldamiseks on maksarakud jagunenud loendamatuiks sagaraiks, millest 30% moodustavad erilised tähtrakud. Nende põhiliseks ülesandeks on kõrvaldada organismi sattunud või seal tekkinud mürgised ained.

Üldse torkab maksa tegevus silma põhimõttega, et mis niisama ringlemas, see koguda enesesse. Ta on eeskujulik ainete vastuvõtja, töötleja, varustaja. Ka vananenud verelibled lammutatakse tähtrakkudeks, kusjuures vabanevad rauamolekulid jätab maks oma lattu tagavaraks.

Otsustav osa on maksal vereloomes ja antikehade (immuunkehade) tootmises. Maks on suhkru, vitamiinide ja mineraalainete suurim varamu. Maksas talletatakse vitamiine ja mineraalaineid ning lagundatakse A-, D-, E-, K- ja B-vitamiini. Maksas toodetakse sappi, mida talletatakse sapipõies ja mis osaleb rasvade seedimises. Peale selle on maksal oluline osa vereloomes ja vererakkude lammutamises ning immuunsuses osalevate antikehade tootmises. Maks osaleb ainevahetuse kõrvalproduktide ning mürkainete kahjutuks tegemises. Nii sarnaneb see organ võluriga, kes muundab mürgised ühendid kahjututeks ja mis seejärel erituselundite kaudu kehast eemaldatakse.

Kuigi maks on täiuslikult loodud, kaitsmaks keha kahjulike ainete mõju eest, käib toimetulek eelmisel sajandil ilmunud uute mürkida armeega talle siiski üle jõu. Ta püüab küll kangelaslikult oma suure töökoormusega hakkama saada, kuid jääb ebasoodsates tingimustes tihti oma ülesandele alla. Tagajärjeks on väsimus, peavalu, ärrituvus, seedehäired, ähmane mõtlemine, menstruatsioonihäired ja allergia – nimetatud on vaid mõned haigusnähud, mis annavad märku sellest, et maks vajab abi.

Maks aitab lagundada ja eemaldada naissuguhormooni östrogeeni liigset hulka, muundades tugevatoimelise östradiooli ja östrooni nõrgema toimega östriooliks. Viimane satub sapiga soolde, mille kaudu see kehast eemaldatakse. Kui maksa talitlus on häiritud, ei suudeta östrogeeni täielikult kahjustada. Tagajärjeks on vere kõrge östrogeenisisaldus, mida peetakse menstruatsiooni- ja menopausihäirete peamiseks põhjuseks. Kõrget östrogeenitaset seostatakse ka fibroidkasvajate, endometrioosi, rinnavähi ning emakavähi tekkega.

Toidu seedimisel kantakse toitained vere kaudu maksa, temal tuleb vastu võtta kõik, mis sisse söödud ja joodud. Maks töötleb ümber ka mürgiseid aineid. Kõikvõimalikud olmekemikaalid, herbitsiidid, lahustid, bensiin, ravimid, kahtlase väärtusega toidulisandid raskendavad tunduvalt maksa funktsioone. Et maksarakud on tundlikud, siis võivad juba väikesed mürgidoosid põhjustada ta rakkudes muutusi. Lohutuseks nii palju, et kuigi häire on tekkinud kergesti, taastub rakkude funktsioon kiiresti, kui ärritaja toime on lakanud. Isegi siis, kui maksast on järele jäänud väike osa, suudab ta ikkagi tegutseda ja oma ülesandeid täita. Maksarakkudel on kõrge enesenoorendusvõime.

Kui aga maksas tekkinud häiretele ei pöörata tähelepanu, võivad maksarakkudesse hakata kuhjuma rasvained. Rakud paisuvad rasva arvel, lõpmatuseni see toimuda ei saa. Kurnatud maksas hakkab vohama sidekude, kusjuures samal ajal tuntavalt häirub seedeprotsess.

Nimelt on maksa üks tähtsamaid ülesandeid toota toorest sappi, mis suunatakse sapipõide laagerduma. Mis ülesanne on sapipõide laagerduma suunatud sapil? Üks olulisemaid. Sapipõiest piserdatakse sapp peensoolde, et rasvainetel oleks kergem imenduda läbi sooleseina. Osa toiduga omastatud rasvhapetest kantakse lümfiga rasvadepoodesse, teine osa värativeeni kaudu maksa.

Kui olete hakanud tundma end pidevalt väsinuna, heitke peegli ees seistes korraks pilk oma keelele. Kui keel on kaetud valkjaskollase katuga, kui keelenäsad on põletikulised, tursunud, kui suus on mõru maitse ja on seda ka järgmisel ja ülejärgmisel päeval, siis teadke, et teie maks ootab teilt hoolivamat suhtumist, toidulaua revideerimist.

Kuid see on alles ravi algus. Korrastamist vajab eelkõige igapäevane toidulaud. Häireid rasvade ainevahetuses on võimalik taandada oskusliku dieediga.

Häiritud maksatalitluse tunnused:

Väsimus

Ärrituvus

Depressioon

Nõrk keskendumisvõime

Mälu halvenemine

Allergia

Premenstruaalne sündroom

Menopausihäired

Peavalud (kulmude ja otsmiku piirkonnas)

Seedehäired

Kõhukinnisus

Hüpoglükeemia

Silmaprobleemid

Nahahaigused

Kui sul esinevad maksatalitluse tõsised häired, näiteks naha kollasus, pöördu arsti poole.

Maksatalitluse häirete vaimsed põhjused:

Maks on viha ja raevu keskus. Silmad väljendavad maksa olukorda. mis maksa ära ei mahu, see peab silmade kaudu välja voolama. (Luule Viilma)

Maks ei ole lihtsalt mürkainete ladestumise paik. Hiina meditsiinis tuntakse maksa kui kohta, kus asub viha, eriti allasurutud viha. Tunnustamata või väljendamata viha viib depressiooni (viha pöördub sissepoole meie enda vastu) või häbi, armukadeduse ja ärrituse tekkimiseni, mis edaspidi kurnab meie energiat ja võib kahjustada immuunsüsteemi. Vihaga on seotud kibestumine ja vimm, mis väljenduvad sapi tootmises, ning süütunne, lootusetus, pettumus ja vihkamine.

Tugev raevupuhang on nagu noahoop maksa. Eriti laastav on see noahoop sellisel juhul, kui sa elad seda läbi iseendas väliselt rahulikuks jäädes.

Sügavamal tasandil on maks seotud ka tähenduse ja eesmärgiga. Laisk (häirunud tegevusega) maks tekitab depressiooni, mille tõttu elu tundub mõttetu. Maks annab elu, seetõttu näitab maksa seisund, mil määral me suudame elu haarata või kui enesehävituslikud oleme. Selle asemel, et oma probleemile otsa vaadata ja lahendust otsima hakata me parem sööme ja tavaliselt mitte tervislikku toitu. Need on need kohad kus arvame, et elu on piisavalt raske ja nüüd võime endale lubada midagi head. Või siis haarame alkoholi järele. Me täidame ennast mürkainetega, et tõsisemaid teemasid vältida.

Terve maks õhutab entusiasmi, loovust, sisemist jõudu ja taastumisvõimet.

Maksa noorendamine

Maksal on suurepärane noorenemisvõime, ta taastab ennast pidevalt ise. Maks on sedavõrd elutähtis organ, et isegi 90% eemaldamisel suudab ülejäänud 10% end täielikult taastada. Maksafunktsiooni taastamise tulemuseks on kogu organismi tervisliku seisundi oluline paranemine.

Vähendades kokkupuudet mürkainetega, väheneb ka maksa koormus. Uuri end ümbritsevat keskkonda ja püüa vähendada kahjulike ainete hulka, millega iga päev kokku tuleb puutuda. Söö tervislikku lisaaineteta toitu, sest maksal on raske toime tulla toidus sisalduvate taimekaitsevahendite ja teiste kemikaalide neutraliseerimisega. Selle tagajärjel ladestuvad need mürkained kudedes. Lahendus on lihtne: söö looduslikku toitu, joo puhast vett, hoidu alkoholist, tubakast, kofeiinist, narkootikumidest, suhkrust ja pooltoodetest. Maksa koormavad ka toiduained, mis sisaldavad ebatervislikku rasva: punane liha ja täispiimatooted, milles leidub küllastunud rasvu; troopilise päritoluga taimeõlid, nagu palmiseemne- ja [selle teksti järgi] kookosõli [mujal on seda kiidetud!]; polüküllastumata taimeõlid, nagu safloori-, maisi-, soja- ja päevalilleõli ning hüdrogeniseeritud rasvu sisaldavad margariin ja või [teiste tekstide järgi on või lubatud selitatud või/võiõli/ghee kujul].

Samal ajal kui ebatervislikke toidurasvu tuleks vältida, on kvaliteetsed rasvad normaalse maksatalitluse seisukohalt elulise tähtsusega. Kõige tervislikumad toidurasvad on külmpressitud [kindlasti mahemärgiga!] oliiviõli ning värsketes pähklites ja seemnetes leiduv looduslik õli. Eriti tervislik on oliiviõli, mis tõstab kasuliku HDL-kolesterooli ja langetab kahjuliku toimega LDL-kolesterooli sisaldust vereseerumis. Uuringud on näidanud, et rahvastel, kes tarvitavad rikkalikult oliiviõli, esineb harvem selliseid degeneratiivseid haigusi, nagu südame isheemiatõbi ja vähkkasvajad.

Maksa puhastavad taimed:

Maksale on kõige kasulikumad värsked rohelised köögiviljad, eelistatavalt kerge mõru maitsega. Võilillelehed, salatkress ja sinepilehed stimuleerivad sapieritust ja aitavad maksal mürkainetest puhastuda. Mõru maitsega roheliste taimede söömine kevadel on rahvatarkus, mis aitab maksa tervena hoida. Kõigis põliskultuurides on kevadeti kasutatud toiduks roheliste taimede noori lehti eesmärgiga vabaneda loidusest, mis on põhjustatud talveperioodile omasest istuvast eluviisist ning raskesti seeditavast toidust. Kui tunned end väsinuna, söö iga päev veidi rohelisi mõru maitsega köögivilju. Selle tulemusena intensiivistub sapieritus, maks vabaneb mürkainetest ning paraneb seedimine.

Võilille- ja sinepilehtedest ning salatkressist saab maitsva salati, kui lisada neile tükeldatud ingverijuurt või küüslauku ning külmpressitud oliiviõli. Enne serveerimist võib maitse esiletõstmiseks lisada veidi sidrunimahla.

Roheliste lehttaimede mõru maitse ergutab sapinõristust ja puhastab maksa kahjulikest ainetest. Peale selle sisaldavad need taimed rohkelt klorofülli – sellest pigmendist on tingitud taimede roheline värvus. Klorofülli ehitus sarnaneb verevalgu hemoglobiini omaga, mis transpordib rakkudesse hapnikku. Klorofüllile omistatakse organismi, eriti maksa ning soolestikku puhastavat toimet.

ID-100132742Hiina rahvameditsiini järgi mõjub tsitrusviljade hapu maitse mõõdukal tarvitamisel maksa toitvalt. Ajurveda meditsiin soovitab juua päeva jooksul kuuma vett, millesse on lisatud veidi sidruni- või laimimahla. Selle tulemusena väheneb ama ehk mürkainete kogunemine seedetrakti.

Taimed, mis toimivad põletikuvastaselt, ainevahetust korrastavalt, sapinõristust stimuleerivalt:

võilill,

sigur,

piimohakaseemned,

saialilleürt,

käokullaürt,

liht-naistepunaürt,

linaseemned,

melissiürt,

kummeliõisikud.

Toitumine

Maksahäirete puhul peaks menüü sisaldama [gluteenivaba] teravilja-, aed- ja puuviljatoitu, ja mitte toorelt vaid hautatuna, küpsetatuna või keedetuna. Seda korralikult maitsestatuna ja taimeõlis (parimad on oliivi- ja rapsiõli) küpsetatuna. Maitsestamiseks kasutatakse ingverit, peterselli, basiilikut, rosmariini, porrulauku, aedtilli, kollajuurt (kurkumit). Maks eelistab mõrumaitselisi maitsetaimi, sealhulgas musta pipart, karrit, küüslauku, mis soodustavad sapinõristust ja elavdavad seedenäärmete tegevust.

Ainevahetuse korrastamiseks sobivad [gluteenivabad] teraviljatoidud (eriti riisist, tatrast, [hirsist, kinoast, amarantist]), aed- ja juurviljadest on eelistatud aeduba, kõrvitsalised, peet, porgand, lill-, spargel-, rooskapsas, kurk, tomat. Maksa tegevust soodustavad kohalikud puuviljad (pirnid, kirsid, magusad õunad), marjad (karusmari, mustikas, maasikas, murakas, astelpaju).

Täielikult kõrvaldatakse menüüst sealiha, loomne rasv, rasvane juust, või [välja arvatud selitatud või], hapukoor, püülijahutooted, koogid, šokolaad. Eriti on siin põhjust eemale hoida alkoholist. Kui eelistatakse suppe, siis on see hea. Töövõime taastamiseks tuleks järjekindlalt maksa läbi voolutada kergete aedvilja- või kalasuppidega.

Maksa puhastavad toiduained:

Peet

Porgand

Lehtkapsas

Võilillelehed

Salatsigur

Greip

Sidrun

Laim

Sinepilehed

Petersell

Salatkress

Mõrutaimed ja terve maks

Lisaks rohelistele lehtedele kasutatakse maksa puhastamiseks ja seedimise korrastamiseks mõrutaimi. Nende taimede toime on reflektoorne, põhinedes seedimise ergutamisel keele tagumises osas paiknevate maitsepungade kaudu. Maitsepungade kokkupuutel mõru maitsega suureneb süljevool ja algab reflektoorne seedemahlade eritumine maksas, sapipõies, maos, kõhunäärmes ja peensooles. See omakorda soodustab toitainete seedimist ja omastamist ning aitab ära hoida toidumasside seiskumist seedetraktis. Kuna mõrutaimed ergutavad sapinõristust, soodustavad need maksa puhastumist kahjulikest ainetest. Lisaks seedimise korrastamisele on paljudel mõrutaimedel desinfitseeriv ja haigusttekitavaid baktereid hävitav toime.

Mõru maitsega ravimteesid võib tarvitada iga päev kolme kuni kuue nädala vältel osana organismi puhastamise programmist. Paljusid taimi, millel on mõru maitsega juured, peetakse klassikalisteks maksa puhastavateks taimedeks. Juurtest valmistatakse tavaliselt keediseid, mis tähendab, et neid hautatakse raviomaduste ilmnemiseks tasasel tulel kaanega nõus 15-20 minutit. Eriti head selleks on takja-, võilille- ja läiklehise mahoonia juur. Neid taimi võib kasutada eraldi ja omavahel segatuna – tulemuseks on meelelise ja kergelt mõru maitsega tee. Teele võib lisada maitse parandamiseks ja seedimise ergutamiseks veel apteegitilli seemneid ja/või ingverijuurt. Tulemuseks on väga hõrk ja aromaatne tee. Magusa maitse saamiseks võib lisada teele lagritsajuurt. Saadud teed on soovitav juua kolm kuni neli tassi päevas söögiaegade vahel. Joo teed lonkshaaval soojalt või jahtunult. Keedist võib küll ka külmkapis säilitada, kuid värske tee maitse on kõige parem.

Maksa puhastav tee:

2 tl võilillejuurt

2 tl läiklehise mahoonia juurt

1 tl ingverijuurt

1 tl lagritsajuurt

3 kl vett

Pane taimed ja vesi kaanega nõusse, kuumuta keemiseni ja hauta seejärel tasasel tulel 15 minutit. Kurna. Joo 3-4 klaasi päevas. 

[Kes soovib oma maksa kindlasti puhastada ja on valmis proovima ekstreemsusi, võib kevaditi ette võtta järgmise programmi: 1. nädal soolepuhastus Shankha Prakshalana, 2. nädal taimeteed ja maksa puhastavad taimed, 3. nädal maksapuhastus oliiviõliga (retsept järgneb kohe). Kui soolepuhastus on tegemata, ei maksa õliga maksapuhastust teha, piirduda toidu ja teedega]

Loodusravi spetsialistid kasutavad oliiviõli sageli maksa ja sapipõie puhastamiseks.

Selleks tuleb juua hommikuti järgmist segu:

Sega mikseris järgmised ained:

  • 1 magusa greibi või 2 apelsini mahl

  • 1-2 sidruni või laimi mahl

  • 2 supilusikatäit külmpressitud oliiviõli

  • 1 teelusikatäis värskelt riivitud ingverijuurt või

  • 1-2 värsket küüslauguküünt

  • näputäis cayenne’i pipart või

  • värskelt jahvatatud musta pipart

Sellise segu sissevõtmisel tühja kõhuga on maksatalitlust ergutav toime, mille tulemusena kahjulikud ained satuvad sapiga soolde ning eemaldatakse organismist. Enne ja 2-3 tundi pärast maksa ning sapipõit puhastava segu sissevõtmist ei tohiks süüa. Lubatud on juua taimeteed või puhast vett, mis soodustab mürkainete eemaldamist.

Protseduuri teha kuni 5 päeva ja siis tunnetada, kuivõrd tervislik seisund on paranenud. Vajadusel korrata.

Kasutatud materjal veebilehelt Kunksmoori virtuaalkodu. Reet Karro (www. hingamisstuudio.ee) lisas nurksulgudes osi ja muutis teega ja õliga puhastuse järjekorda artiklis vastavalt saadud soovitustele.

Kujutis: Anusorn P nachol, ja dusky, FreeDigitalPhotos.net