Hingamissessioonil saabunud sõnumid planeedi hoidmiseks

Vabastava hingamise õhtute sarja Muutus 2012 avaõhtul palusin hingajatel kujutleda meie planeeti oma käte vahel, hoitu ja kaitsjana. Hingaja Marikale kangastus vastuseks terviklik programm oma ökoloogilise jalajälje vähendamiseks.

Marika: “Mul tekkis Maaga kohe väga tugev side, tahtmine teda kallistada ja silitada, saata talle tervendavaid mõtteid ja valgust kõigile pisikestele inimolenditele, keda seal peal toimetamas nägin. Igaüks meist saab koduplaneedi heaks väga palju ära teha.

Kõik algab mõtlemisest. Igal mõttel ja teol on tagajärg. Hoides oma mõtted helged, aitan nii iseennast kui ka mind ümbritsevaid inimesi. Positiivsetest mõtetest kasvavad välja positiivsed teod. Valin vaid sellised tegutsemisviisid, mis mind ja ümbritsevat elu toetavad.

Selleks, et hoida elu oma koduplaneedil, olen teadlikult otsustanud, et…

  • Ostan eelkõige hooajalist ja eestimaist toitu, kuna sedasi saan toetada kohalikke toidukasvatajaid ning aitan vähendada toidukaupade transportimise negatiivset mõju keskkonnale. Ostan mune talunike käest, kelle kanad on vabapidamisel ja piimatooteid taludest, kus lehmad saavad viibida karjamaal ja näha päikesevalgust (www.maakaup.ee)

  • Tarbin peamiselt taimseid toiduaineid, kuna loomakasvatusele kulub mitu korda rohkem energiat ja see saastab mitmeid kordi rohkem keskkonda. Samuti leian, et põllumajandusloomade kohtlemine tänapäeval on ebainimlik ning ma ei soovi lihatööstust toetada (www.loomadenimel.org)

  • Ostan ainult sellist kosmeetikat ja kodukeemiat, mida pole loomade peal testitud. Boikoteerin suurettevõtteid, mis teevad loomkatseid (Procter & Gamble, Max Factor, Oral-B, Pantene, Gillette, Tide, Colgate, Palmolive, Johnson & Johnson, L’Oréal, Garnier, Maybelline jt). Võimaluse korral ostan looduskosmeetikat (www.looduspere.ee)

  • Leian oma garderoobile täiendust kasutatud riiete poest, kuna ei taha suurendada uute moekaupade tootmist. Ma ei kanna ega osta karusnahast riideid ega toeta ettevõtteid, kes neid toodavad. Riided ja jalanõud, mida ma enam ei vaja, annetan heategevusse (www.humanae.ee)

  • Sisseoste tehes võtan kaasa oma koti, et vältida uue kilekoti ostmist. Poes olles küsin endalt enne ostmist, kas ma ikka vajan seda asja? Toidupoodi lähen täiskõhuga, et vältida hiljem üleliigse toidukraami minemaviskamist.

  • Sorteerin oma prügi: lisaks pudelitele ja paberile viin kogumiskonteinerisse ka plast- ja metallpakendid (www.taaratark.ee). Patareid, akud ja katkised elektriseadmed toimetan selleks ettenähtud kogumispunktidesse (www.eesringlus.ee)

  • Liigun kõikjale jala. Pikemate vahemaade korral kasutan jalgratast või ühistransporti.

  • Kustutan alati tuled, kui toast lahkun. Keeran alati vee kinni, kui seda parasjagu ei vaja (nt hammaste pesemisel, seebitamisel).

  • Kasutan patareide asemel korduvalt laetavaid akusid. Tõmban elektriseadmed ja akulaadijad vooluvõrgust välja, kui neid parasjagu ei kasuta, et mitte lasta neil asjatult elektrit tarbida.

  • Kui mõni ese läheb katki, siis viin ta parandusse, selle asemel et ära visata ja uus osta (isegi kui parandamine maksab sama palju). Asjad, mida ma ei vaja, annan ära taaskasutusse (www.taaskasutuskeskus.ee)

  • Boikoteerin tooteid, millel on märge “Made in China”, kuna ei taha poest odavamat kaupa ostes toetada odavat tööjõudu ja ebainimlikke töötingimusi Hiinas.

  • Annan endale aru, et iga raamatu tootmiseks langetatakse metsas järjekordne puu, seepärast külastan raamatukogusid. Samuti kuulan muusikat ja vaatan filme internetist alla laadides ega osta neid CD-de ja DVD-de kujul.

  • Hoidun külastamast loomadega seotud meelelahutusüritusi, kuna leian, et looma koht ei ole tsirkuses ega ka mitte loomaaias.

  • Leian uusi võimalusi, kuidas saaksin teisi aidata ja midagi head teha (www.help.ee)

  • Olen loobunud iga-aastasest elavast jõulukuusest ja tarbetute jõulukinkide tegemisest. Kingin vaid vajalikke ja/või silmaringi avardavaid asju. Hea kink on näiteks Joanna Yarrow raamat „Kuidas vähendada oma ökoloogilist jalajälge“ J

Kui suur on sinu ökoloogiline jalajälg? Uuri välja: http://www.ut.ee/mobility/jalajalg/

Kujutise aadress: http://www.dreamstime.com/planet-earth-stock-photography-imagefree198392.