Seedetrakti puhastus Shankha prakshalana meetodil

ID-100116300

Sõna „Shankhaprakshalana” tuleneb kahest sõnast, shankha (merikarp) ja prakshalana (täielikult läbi pesema). Merikarp tähistab kogu seedetrakti suust pärakuni. Sama praktikat tähistab ka nimi “varisar dhouti“. See on osa kaya kalpast, ajurveeda füüsilise puhastumise ja transformatsiooni tehnikast, kus kaya tähendab keha ja kalpa transformatsiooni. Shankhaprakshalana on protsess seedetrakti puhastamiseks, kus jäägid eemaldatakse soolase veega.

NB! – Kõige turvalisem on seda teha jooga asjatundja juhendamisel. Kui üldse, siis teha seda kevadel.

[Seedetrakti on vaja puhastada, kuna tavatoit võib olla meie kehale koormav ja näiteks kõhukinnisuse puhul võivad sooles kuhjuda seedumata ja poolseedunud jäätmemassid, millest lähtuvad toksiinid võivad põhjustada väsimust, ärrituvust ja haigusi. Pakutakse ka puhastust jämesoole vesipesu meetodil, kuid puhastamine sissejoodava soolvee ja joogaharjutustega on igal juhul leebem ja ohutum, puudub soolemulgustuste oht. Mõnes muus allikas soovitatakse soolvesi lihtsalt sisse juua ja jääda külili lamama kuni tühjendamisvajaduse tekkeni. Kuid niiviisi võib tekkida iiveldus ja see ei ava nii hästi vajalikke sifoone.]

Ettevalmistused: varuda piisavalt sooja puhast vett. Lisada 2 tl meresoola ja 1 sidruni mahl liitri vee kohta. Mitte kasutada suhkrut.  [NB! Kasutada teelusikat, mitte supilusikat! Vesi ei tohi olla ei liiga soolane, ega ka liiga mage. Temperatuur on paras, kui see on nagu söödavaks jahtunud supp]

Parim paik: Aed või ala vabas õhus. [Temperatuur peaks olema soojemapoolsem, mitte jahe, ega lämmatavalt kuum]. Tualett olgu lähedal. Parim oleks teha seda koos grupi inimestega [ent siiski peaks jätkuma 1 WC-pott 2-3 inimese peale]. Õhkkond peaks olema pingevaba, et sool saaks lõõgastuda.

Protseduur: Alusta vara, hommikul kell 6-7.  Joo 2 kl lahust kiiresti, jõuliselt, istudes. [Kiiruse mõte on avada sifoonid mao ja peensoole ning peensoole ja jämesoole vahel]. Tee [energiliselt] läbi järgmised 6 harjutust, igat 6 korda, kokku 36 korda ja korda kogu seeriat:

 

Tadasana

 TadasanaAlgasend: jalad õlgade laiuselt harkis.

  1. Tõsta mõlemad käsivarred ette, too õlakõrgusele ja põimi sõrmed vaheliti.

  2. Tõsta põimitud käed üles ja keera peopesad ülespoole. Siruta käsivarred.

  3. Tõsta kannad maast ja siruta keha üles. Püsi. Seejärel lasku alla.

Korda 6 korda ja mine järgmise harjutuse juurde.

 

 Tiriyak tadasana

 Tiriyak tadasanaVõta sama asend, kandu maast kergitamata.

  1. Siruta keha üles ja kummardu vöökoha suunas. Püsi natuke aega.

  2. Tule algasendisse ja lõdvestu.

  3. Kummardu [jõuliselt] paremale [sügavale alla] ja püsi veidi aega.

  4. Tule algasendisse ja lõdvestu.

  5. Kummardu [jõuliselt] vasakule [sügavale alla] ja püsi veidi aega.

  6. Tule algasendisse ja lõdvestu.

See on esimene seeria. Tee järjest 6 seeriat.

 

  Katti chakrasana

 Katti chakrasanaAlgseis: jalad õlgade laiuselt harkis.

  1. Tõsta käsivarred külgedelt õlgade kõrgusele, peopesad suunatud alla, maaga paralleelselt.

  2. Pöördu vöökohast vasakule, hoides käsivarred maaga paralleelselt.

  3. Painuta parem käsivars küünarnukist ja pööra ümber keha, pannes käsivarre vasakule õlale.

  4. Painuta vasak käsi küünarnukist ja pööra seljast alates, väänates ümber vöökoha paremale.

  5. Pööra kaela vasakule ja kogu keha vasakule.

  6. Püsi veidi aega asendis jatule tagasi asendisse, kus käed on tõstetud külgedelt õlgade kõrgusele, maaga paralleelselt, peopesad suunatud alla.

  7. Pöördu vöökohast paremale, hoides käsivarred maaga paralleelselt.

  8. Painuta vasak käsivars küünarnukist ja pööra ümber keha, pannes käsivarre paremale õlale.

  9. Painuta parem käsi küünarnukist ja pööra seljast alates, väänates ümber vöökoha vasakule.

  10. Pööra kaela paremale ja kogu keha paremale.

  11. Püsi veidi aega asendis ja tule tagasi asendisse, kus käed on tõstetud külgedelt õlgade kõrgusele, maaga paralleelselt, peopesad suunatud alla.

Korda 6 korda ja mine järgmise asana juurde.

 

 Tiryaka bhujangasana

Tiriyaka bhujangasanaAlgasend: kõhuliasend

  1. Too mõlemad käed rinnakorvi lähedale ja aseta peopesad maapinnale, hoides sõrmed koos ja ettepoole suunatuna, v.a. pöial, mis on suunatud keha poole. Puuduta otsmikuga maad ja tõsta otsmik püsti, painutades kaela taha.

  2. Jalad peaksid olema üksteisest 25-38 cm kaugusel ja puudutama varvastega maad, sirutudes tagasi.

  3. Parem käsi kergelt painutub küünarnukist, vasak käsi on sirge, pöördu vasakule, vaadates selja taha, vasakule.

  4. Lõpeta asend ja korda sama paremale ning lõpeta seeria.

Korda asanat 6 korda.

 

Udarakarshan

 UdarakarshanJalgade vaheline vahe 20-25 cm, painuta põlved, puuduta kandu ja istu otse kandadele.

  1. Aseta mõlemad käed põlvedele, painutades küünarkukke.

  2. Vasaku käe abiga suru vasak põlv parema labajala suunas, kuid ära tõsta paremat jalga üles, las parem reis surub vasakut reit.

  3. Püsi veidi paigal ja lõpeta surve.

  4. Parema käe abiga suru parem põlv vasaku labajala suunas, kuid ära tõsta vasakut jalga üles, las vasak reis surub paremat reit.

  5. Püsi veidi paigal ja lõpeta surve.

 Korda asanat 6 korda.

 

 Kakhpadasana

KakhapadasanaAlgasend on kandadel istumine, nagu Udarakarshanal.

  1. Aseta vasak jalg 30 cm ettepoole ja painuta paremat põlve vasaku labajala poole.

  2. Tõsta vasak põlv üles ja pane see 30 cm ettepoole ja samal ajal vasak põlv parema labajala suunas.

  3. Liigu sarnasel moel edasi ja kõnni samu samme järgides ca 6 m.

 

Joo kaks klaasi lahust ja korda kõiki asanasid 6 korda. Tualetti minek ja soole tühjendamine ei ole hetkel hädavajalik, kui tungi ei tule, ära pinguta. Joo kaks klaasi vett ja korda asanasid kaks seeriat. Tualetti mineku soovi korral jäta asana pooleli ja jätka tagasi tulles pooleli jäänud kohast. Jätka lahuse joomist, asanade tegemist ja tualetis käimist. [Siberi šamaan Shakuntali soovitab teha juhul, kui mingil põhjusel tungi soolt tühjendada ei tulegi, nüüd teha klistiiri 0,5 l leige soolase veega] [Kuna tagant väljuv soolvesi võib väljumiskoha õrna naha hellaks teha, võid määrida seda pärast iga WC-s käimist külmpressitud toiduõli, või selitatud või (ghee) tegemisel üle jäänud võivahuga].

Surve suurenedes väljub järjest vähem roojamassi ja rohkem vett. Lõpuks hakkab tulema sogast kollast vedelikku ja päris lõpus peaaegu selget vett, kuid mitte igaühel. Praktikaga lõpule jõudmise kiirus võib olla erinev.

[Pärast praktikat tuleb juua kaks klaasi, puhast, soolata vett, et mao- ja peensoole vaheline ning peensoole- ja jämesoole vaheline sifoon sulgeda. Shakuntali järgi tuleks nüüd ka näpud kurku ajada ja kergelt oksendada, et sulgumine oleks täielik. Pärast seda ei tohiks enam juua, kuni esimese söögikorrani.]

Pärast praktikat tuleks puhata 45 min kuni 1 tund [Shakuntali järgi mitte üle 30 minuti] Shavasanas (selili puhkeasendis), kuid mitte magada, kuna see võiks lõppeda külmetuse või peavaluga. Püsida vaikuses, kuna sel ajal antakse seedesüsteemile võimalus ennast taaskäivitada. Loomulik on, kui sellel ajal tekib urineerimisvajadus.

 

Spetsiaalne toit

2 tundi pärast  shankhaprakshalanat [veel parem kohe pärast puhkust] tuleks süüa spetsiaalset toitu, khichireed (riis + mungoad), oluline on süüa see õigel ajal. Khichiree 3 komponenti aitavad taastada õige seedefunktsiooni. Selitatud või (ghee) on vajalik sooleseinte vooderdamiseks, kuni keha ise uue sisekihi tekitab. Riis on lihtne, kegestiseeditav materjal, annab süsivesikuid ja tekitab lima, mis samuti kaitseb seedekanali limaskesta. Mungoad on kergelt seeditav valguallikas. [Kui mungoad jäid 5 tundi varem likku panemata, võib nad asendada läätsedega, mis vajavad ainult 15-minutilist leotamist. Pliidil keema hakanud toidu võib panna soolephastuse ajaks hauduma toidutermosesse või haudepotti. Soovi korral võib toitu maitsetada meresoola ja kurkumiga]. Kichiree on igakülgselt toitev eine ja seda tuleb süüa piisavalt, et aidata soolestikku ja hoida sooleseinu toonuses, vastasel korral nad tõmbuvad kramplikult kokku, kuna puudub jäätmete mass, millega nad on harjunud. See mitte ainult ei säilita soolevalendikku, vaid ka aitab soolel peristaltikat taastada. [Toidu kõrvale ei tohi juua].

[Shakuntali soovitab süüa kichiree asemel ainult riisi selitatud võiga].

 

Lisapuhkus

On oluline mitte magada pärast esimest toidukorda vähemalt 3 tundi. [Ja ka mitte juua]. Kui me sel ajal magame, võime jõuda füüsilise letargia ja peavaluni. Ülejäänud päeva jooksul ja ka järgmistel päevadel [vähemalt ühel järgneval päeval] tuleks pidada täielikku puhkust. Sel ajal on soovitatav pidada vaikust ning vältida füüsilist ja vaimset tööd.

Ka hiliseks õhtupoolikuks või õhtuks, ca 6 tundi [või ka vähem] pärast esimest toidukorda, tuleks valmistada teine riisiroog. [Väga tähtis on järgmiste päevade toitumine. Toit peaks olema võimalikult mahekasvatatud ja e-ainete vaba ning laktoosi- ja gluteeni vaba mitmekülgne taimetoit, kus on nii toortoitu kui alla 46°C kuumutatud toitu, hapukapsavedelikku või toorest hapukapsast, punapeedimahla või toorest punapeeti uue soole mikrofloora loomiseks ja aedvilju, kuumutatud riisi, tatart või hirssi uue roojamassi moodustamiseks].

Sagedus: seda praktikat tuleks teha vaid üks kord 6 kuu jooksul

[Shakuntali järgi suure saastumise korral ka iga kord aastaaegade vaheldumisel või isegi kord kuus 6 kuu jooksul].

Kestus: Selleks praktikaks tuleks eraldada terve päev ja järgmine päev puhkuseks.

Allikas: http://www.yogapoint.com/info/shankha_praksha.htm

[Nurksulgudes osad pärinevad muudest allikatest, juhul, kui kasutatud on Altai päritolu vaimse õpetaja Shakuntali materjale või soovitusi, on talle viidatud.]

[Nagu juba öeldud, on kõige turvalisem teha soolepuhastust asjatundja käe all. Meie grupis oli nii edukaid kogemusi: kõik õnnestus, lõpuks nirises potti vaid kristallselget vett ja pärast oli puhas tunne ning küllaga energiat. Kuid oli ka ebaõnnestumisi: manustati liitrite kaupa soolvett, kuid puhastus ei alanud. Oli ka neid, kel ei õnnestunud pärast puhastust toitumist muuta, ja leidsid, et olid oma soole mikrofloora totaalselt ära rikkunud. Seega võib öelda, et kes soovib oma maksa kindlasti puhastada ja on valmis proovima ekstreemsusi, võib kevadeti ette võtta järgmise programmi: 1. nädalal soolepuhastus Shankha Prakshalana, 2. nädalal maksapuhastuse 1. nädal: taimeteed ja maksa puhastavad taimed 3. nädalal maksapuhastuse 2. nädal: maksapuhastus oliiviõliga. Kui soolepuhastus on tegemata, ei maksa õliga maksapuhastust teha, piirduda toidu ja teedega]. Muudel aastaaegadel me seda ei soovita ja me ise seda ka enam ei kasuta, selle asemel liigume palju ja teadlikult, hingame teadlikult, mõtleme teadlikult ning hoiame keha kogu aeg võimalikult elusana ja vibreeerivana]

 

Kujutis: dream designs, FreeDigitalPhotos.net