Maksapuhastuse 2. nädal: oliiviõli ja tsitrusemahlaga puhastamine

[Kes soovib oma maksa kindlasti puhastada ja on valmis proovima ekstreemsusi, võib kevadeti ette võtta järgmise programmi: 1. nädalal soolepuhastus Shankha Prakshalana, 2. nädalal maksapuhastuse 1. nädal: taimeteed ja maksa puhastavad taimed (sinne tekst), 3. nädalal maksapuhastuse 2. nädal: maksapuhastus oliiviõliga. Muudel aastaaegadel me seda ei soovita ja me ise seda ka enam ei kasuta, selle asemel liigume palju ja teadlikult, hingame teadlikult, mõtleme teadlikult, teeme vahelduvat paastumist ning hoiame keha kogu aeg võimalikult elusana ja vibreeerivana, ja maks püsib ka terve!]

Maksapuhastust oliiviõli ja tsitrusemahlaga tohib teha ainult siis, kui eelnevalt on edukalt läbi tehtud seetrakti puhastus Shankha Prakshalana meetodil. Kui seda tehtud ei ole, tuleks enne teha maksapuhastuse 1. nädala programmi ja puhastada jätkuvalt maksa mõruda tee, aedviljatoidu ja suppidega.

olive oil orangesKui aga seedetrakti puhastus on tehtud, tuleks maksapuhastuse 2. nädalal hakata igal hommikul tühja kõhuga jooma järgmist mikseris segatud segu:

 

  • 1 magusa greibi või 2 apelsini mahl

  • 1-2 sidruni või laimi mahl

  • 2 supilusikatäit külmpressitud oliiviõli

  • 1 teelusikatäis värskelt riivitud ingverijuurt või

  • 1-2 värsket küüslauguküünt

  • näputäis cayenne’i pipart või

  • värskelt jahvatatud musta pipart

Sellise segu sissevõtmisel tühja kõhuga on maksatalitlust ergutav toime, mille tulemusena kahjulikud ained [mõnikord ka sapikivid] satuvad sapiga soolde ning eemaldatakse organismist. Enne ja 2-3 tundi pärast maksa ning sapipõit puhastava segu sissevõtmist ei tohiks süüa. Lubatud on juua taimeteed või puhast vett, mis soodustab mürkainete eemaldamist.

Protseduuri teha kuni 5 päeva ja siis tunnetada, kuivõrd tervislik seisund on paranenud. Vajadusel korrata.

Maksapuhastuse 2. nädala toitumine on sarnane 1. nädalaga –

tarvitada [gluteenivaba] teravilja-, aed- ja puuviljatoitu, ja mitte toorelt vaid hautatuna, küpsetatuna või keedetuna. Seda korralikult maitsestatuna ja taimeõlis (parimad on oliivi- ja rapsiõli) küpsetatuna. Maitsestamiseks kasutatakse ingverit, peterselli, basiilikut, rosmariini, porrulauku, aedtilli, kollajuurt (kurkumit). Maks eelistab mõrumaitselisi maitsetaimi, sealhulgas musta pipart, karrit, küüslauku, mis soodustavad sapinõristust ja elavdavad seedenäärmete tegevust.

Ainevahetuse korrastamiseks sobivad [gluteenivabad] teraviljatoidud (eriti riisist, tatrast, [hirsist, kinoast, amarantist]), aed- ja juurviljadest on eelistatud aeduba, kõrvitsalised, peet, porgand, lill-, spargel-, rooskapsas, kurk, tomat. Maksa tegevust soodustavad kohalikud puuviljad (pirnid, kirsid, magusad õunad), marjad (karusmari, mustikas, maasikas, murakas, astelpaju). Neist võib teha smuutisid, mida tarvitatakse mäludes, nagu tahket toitu.

Töövõime taastamiseks tuleks järjekindlalt maksa läbi voolutada kergete aedvilja- või kalasuppidega.

[Kala võib tarvitada 1-2 korda nädalas ja lisaks 3-4 mahemuna nädalas.]

Maksa puhastavad toiduained:

Peet

Porgand

Lehtkapsas

Võilillelehed

Salatsigur

Greip

Sidrun

Laim

Sinepilehed

Petersell

Salatkress

Lisaks rohelistele lehtedele kasutatakse maksa puhastamiseks ja seedimise korrastamiseks mõrutaimi. Nende taimede toime on reflektoorne, põhinedes seedimise ergutamisel keele tagumises osas paiknevate maitsepungade kaudu. Maitsepungade kokkupuutel mõru maitsega suureneb süljevool ja algab reflektoorne seedemahlade eritumine maksas, sapipõies, maos, kõhunäärmes ja peensooles. See omakorda soodustab toitainete seedimist ja omastamist ning aitab ära hoida toidumasside seiskumist seedetraktis. Kuna mõrutaimed ergutavad sapinõristust, soodustavad need maksa puhastumist kahjulikest ainetest. Lisaks seedimise korrastamisele on paljudel mõrutaimedel desinfitseeriv ja haigusttekitavaid baktereid hävitav toime.

Maksa puhastav tee (keeta 20 min tasasel tulel, jahutada ja juua lonkshaaval  3-4 kl söögiaegade vahel):

2 tl võilillejuurt

2 tl läiklehise mahoonia juurt

1 tl ingverijuurt

1 tl lagritsajuurt

veidi apteegitilli seemneid

3 kl vett

Pane taimed ja vesi kaanega nõusse, kuumuta keemiseni ja hauta seejärel tasasel tulel 15 minutit. Kurna. Joo 3-4 klaasi päevas.

Allikas: “Maks ja maksapuhastus“. Nurksulguses osad on muudest allikatest.