September on Juugakojas Biodünaamilise Hingamise ja Trauma Vabastamise kuu

Juugakoda on väike teraapiakeskus Tartus, kus tegutseb hingamisterapeut, reikiõpetaja ja energeetiline massöör Reet Karro. Reet, kes on olnud juba 7 aastat kvalifitseeritud Algallika Protsessi ja Hingamistöö terapeut, lõpetas augustis 2018 Biodünaamilise Hingamise ja Trauma Vabastamise Süsteemi (BBTRS) sertifitseeritud juhendaja 2-aastase koolituse. Nüüd on ta suures õhinas pakkuma selle teraapia seansse rohkematele inimestele juba täisõigustega terapeudina (1,5 aastat pakkus ta BBTRSi praktikandina, õigusega tegeleda ainult täiesti tervete inimestega). Täisõigustega terapeut võib töötada ka kontrolli all olevate krooniliste haiguste ning paranemisfaasis olevate ägedate haigustega inimestega, vanuritega jt eri gruppidega. Kindlaks välistuseks jäävad edaspidigi alla 16-aastased, rasedad ning inimesed raskete vaimsete häiretega (nt luuludega skisofreenia), osteoporoosiga, lähima kuu jooksul toimunud vigastuste või operatsioonidega, kõrgvererõhktõvega, infarktiohuga ning kõikide seisunditega, mille puhul on keelatud tavalisest kiirem hingamine ja tavatempost hoogsam liikumine. (Kahtluse korral palume järele küsida). 

Giten Tonkovi loodud Biodünaamilise Hingamise ja Trauma Vabastamise Süsteem on uus lähenemine kehale orienteeritud tervendamises. See põhineb spetsiaalsete hingamismustrite kombineerimisel terapeutilise teadliku liikumise ja tantsu, eriliste puudutus- ja kehatöö tehnikate ning süvapingete vabastamise harjutustega.

Biodünaamilise Hingamise ja Trauma Vabastamise süsteem (BBTRS) tugineb põhimõttele, et sünnil, lapsepõlves ja kogu elu jooksul läbi elatud traumaatilised sündmused ja eluperioodid salvestuvad kehamälus traumaatiliste mälestustena ja tekitavad eri kehapiirkondades kroonilist lihaspinget, mis mõjutab elustiili ja arusaamu elust ning tähelepanuta jätmisel võib süveneda ja tekitada haigusseisundeid.Nt pingest krooniliselt kokkutõmbunud ja juba jäigastunud diafragma ei võimalda sügavalt ja vabalt hingata, elust rõõmu tunda. See loob arusaama võimaluste piiratusest, elu ahistavusest, vaesusest ja puudusest.

Erinevalt vestlusteraapiatest, mis alustavad inimese aitamist düsfunktsionaalsete mõtete ja käitumise uurimisest ja korrigeerimisest, alustatakse BBTRS-s kehast – uuritakse selles toimuvat, energia tardumist või seiskumist ja aidatakse see uuesti liikuma. Tähelepanu tuuakse kõigepealt aistingutele ja seejärel tunnetele.  Tõenäoliselt on mõnes meie keha piirkonnas säilinud tardumust, mis võis tekkida raske sünni, narkoosiga operatsiooni või räige vägivalla kogemisel, kui tundsime, et vastupanu on mõttetu (loomad kukkuvad selles olukorras maha kui surnud). Tardumuse all on alati võitle-või-põgene reaktsioon (mingi osa meist soovis siiski ära joosta või võidelda, tegutsemiskäsk anti, kuid seda ei õnnestunud täita. Kiskja poolt unustatud tardunud saakloom kõigepealt vähkreb ja raputab end ning hakkab seejärel jooksma, pühkides endalt kogu stressi, inimesed seda kahjuks instinktiivselt teha ei oska.) Seansi käigus leiame tardunud energiaga kohti, püüame muuta tardumust võitle-või-põgene reaktsiooniks ja viia kõik avastatud võitle-või-põgene impulsid reaalse tegutsemiseni ja loomuliku lõpuni. Samal ajal väldime retraumatiseerimist ja liiga ägedaid reaktsioone, kõik toimub kliendile turvalises tempos ja sobiva intensiivsusega.

Biodynamic Breath & Trauma Release System® on välja kasvanud Wilhelm Reich’i terapeutilisest lähenemisest pehmetele kudedele ja Peter Levine trauma tervendamise mudelitest. Süsteem baseerub kehasse ja mõttemustritesse kinni jäänud pingekollete tuvastamisel. Avame keha erinevad kaitsekihid ning vabastame mentaalse, füüsilise ja emotsionaalse pinge nii kehast kui meelest. BBTRS ® võimaldab meil kogeda kõiki inimtundeid ja emotsioone, avardades samal ajal suutlikkust toetada ja omaks võtta eluenergia vaba liikumist. Eesmärk on ligipääs seisundile, kus energia voolab vabalt läbi su olemuse.

BBTRS ® teraapiaseansil vabastatakse kehasse salvestunud pingeid ja traumasid ülevalt alla, üks pingevöö korraga, kasutades selleks liikumist, tantsu, süvahingamist ürgse muusikaga, heliteraapiat, aroomiteraapiat, punktimassaaži, sidekoe massaaži, suunavaid küsimusi ja juhendamist. Nii hingaja kui terapeut kannavad elastseid, liigutamist võimaldavaid riideid, terapeut kasutab lisaks salvestatud muusikale elavat muusikat – kõristit, šamaanitrummi, helikaussi, tuulekella jms, viirukit, eeterlikku maheõli ja tuunimisharki. Loe seansi kohta siit.

2-aastase BBTRS ® sertifitseeritud juhendaja koolituse on Eestis lõpetanud viis inimest, üks tegutseb Hiiumaal, kolm Tallinnas ja Reet Karro Tartus, Juugakojas.

Loe Reet Karro lõpetamisest siit.

September on Juugakojas Biodünaamilise Hingamise ja Trauma Vabastamise kuu. 1.-30. septembril makstes maksab BBTRSi 2-tunnine kohtumine 40 € (tavaliselt 60/50 €). (BBTRSi teraapiakuur koosneb 5-8 kohtumisest).

4 kohtumise eest 160 € maksnud saavad 5. korra tasuta (5 kohtumisega kuuri), 5 kohtumise eest 200 € maksnud saavad 6. kohtumise tasuta (6 kohtumisega kuuri), 6 kohtumise eest 240 € maksnud saavad 7. kohtumise tasuta (7 kohtumisega kuuri) ja 7 kohtumise eest 280 € maksnud saavad 8. korra tasuta (8 kohtumisega kuuri). Kuuriga saab läbida kõik pingevööd, 8 kohtumisega iga pingevöö eraldi, 5-7 kohtumisega rohkem või vähem kokku pandult.

Alates 2. kohtumisest võib valida ka 30 minutit lühema ja 10 € odavama seansi. Sellisel juhul ei alustata seanssi 30-minutilise aktiivmeditatsiooniga, vaid 5-10-minutilise liikumise/venitusega ning 5-8 korraga kuur maksab vastavalt 130-220 €.

Teraapia eest tuleks maksta septembris, kuid kasutada võib makstud teraapiaid detsembri lõpuni.

Kõik, kes soovivad BBTRSi kohta lähemalt kuulda või seda praktiliselt kogeda, on oodatud Juugakotta Saekoja 36a III korrusel Tartus neljapäeva, 6. septembri õhtupoolikul, kui kell 16.15-17.45 toimub tasuta loeng-tutvustus, kell 18.15-20.30 aga praktiline töötuba koos hingamisseansiga (10 €).

Olete lahkesti oodatud!

BBTRSi seansid saab kokku leppida meilil reet@juugakoda.ee või telefonil 56 49 27 69 (Reet).