Reiki

reikisymbolpurpleReiki on holistlik alternatiivteraapia, mis põhineb Ida käsitlusel energia voolamisest kehas ja seitsmest tšakrast (energiakeskusest). Reikiõpetus sõnastati Jaapani õpetlase Mikao Usui poolt 20. sajandi alguses. See põhineb Tiibeti budismil, kuid hõlmab endas ka elemente märksa vanematest meditatsioonitehnikatest, sümbolitest ja usunditest, millest tähtsaimad on šintoism, šugendo, taoism ja konfutsianism. Reiki eristub selgesti teiste energiateraapiate hulgast oma rõhuga eneseravile, spirituaalsetele põhimõtetele ja tervendajate akrediteerimisele häälestuste süsteemi abil. Reiki praktiseerijad tegelevad emotsionaalse, spirituaalse ning füüsilise tervendamisega Jaapani keeles rei-ki’ks kutsutud universaalse elujõu energia vahendamise abil. Usutakse, et rei ki lendleb igal pool universumis, kuid reiki häälestus ühendab inimesed vahetumalt universaalse allikaga. Viimastel aastakümnetel on reiki mõju uuritud sadade teaduslike uuringute käigus.

Kuigi reikiravi hõlmab puudutamist, ei ole see massaažiteraapia. Patsient lamab laual, riided seljas. Reiki terapeut asetab oma käed kindlas järjestuses patsiendi tšakratele ja muudele paikadele tema kehal, või hoopiski nende kohale, puudutust rakendamata. Käsi hoitakse peopesad allapoole, sõrmed ja pöidlad välja sirutatud. Seanss toimub vaikuses või meditatsioonimuusika saatel. Reiki tervendajad praktiseerivad igapäevast eneseravi, mille ajal nad asetavad käed traditsioonilistele positsioonidele oma kehal.

Reiki tervendajad häälestatakse kolmele praktikatasandile häälestuste kaudu. Viimased on tseremooniad, millega õpetajad annavad edasi kätepositsioonid ja sümbolid. Reiki I astme praktikud õpivad ära põhilised kätepositsioonid ja võivad praktiseerida vahetut füüsilist, emotsionaalset ja mentaalset tervendamist iseendal ja lähedastel. Reiki II astme praktikutele õpetakse sümboleid, mis võimestavad neid tegema kaugravi, mille puhul vahemaa ei ole oluline. Reiki III astme praktik pühendub spirituaalsele tervendamisele ja valmistub saama meister-õpetajaks.

Teksti koostas reikiõpetaja Reet Karro lehe Reiki jaoks ingliskeelse teksti põhjal.