10 kõige kantserogeensemat toiduainet

Vähktõbi on tihti mingi kindla elustiili tulemus, nt suitsetamine viib kopsuvähini ja kokkupuude ultraviolettkiirgusega nahavähini.

ID-100140596Samuti esineb selge seos toitumise ja vähki haigestumise vahel. Mis on 10 tuntumat vähki tekitavat toiduainet, mis lisaks tekitavad ka DNA-kahjustusi, südame-veresoonkonnahaigusi, diabeeti ja kroonilist põletikku?

  1. GMO-toiduained. USAs on juba 90% nisust ja maisist geneetiliselt modifitseeritud.

  2. Mikrolaineahju-popkorn alates kemikaalivooderdisega kotist kuni sisuni. Peetakse eriti ohtlikuks kopsuvähi tekitajaks. Terad ja õli tõenäoliselt GMO. Kahjulikud on ka toksilist diatsetüüli sisaldavad aurud.

  3. Plekkpurkides konservid. Enamik konservipurke on vooderdatud bisfenool-A (BPA-ga), mis on katsetes geneetiliselt muutnud rottide aju. BPA-d sisaldavad ka paljud plastiktooted, termopaber, veetorud ja paljud hamba komposiittäidised.

  4. Grillitud punane liha, eriti töödeldud liha (nt hot dogid). Grillimine muudab liha keemilist ja molekulaarstruktuuri, selle käigus vallandub kantserogeen heterotsüklilised aromaatsed amiinid.

  5. Rafineeritud suhkur. Halvim suhkur on valge suhkur, kuid ka pruuni suhkrusse on maitse ja värvuse huvides kõigest osa mineraalainet tagasi pandud, selle koostis pole parem. USAs valmistatakse suhkur enamasti GMO-peedist, see tõstab järsult insuliini taset ja toidab vähirakke. Tervislikumad alternatiivid on mahemesi, kookossuhkur ja vahtrasuhkur.

  6. Soolatud, marineeritud ja suitsutatud tooted. Enamasti sisaldavad nad säilitusaineid, nt nitraate. Sellised toksiinid kahjustavad rakke ja viivad vähini. Suitsutatud toodete töötlemisel kõrgel temperatuuril muunduvad nitraadid veelgi ohtlikemateks ühenditeks.

  7. Limonaadid ja süsihappegaasi sisaldavad karastusjoogid. Enamasti sisaldavad nad kõrge fruktoosisisaldusega maisisiirupit, toiduvärve jm kemikaale. Nende toiteväärtus on null ja nad röövivad kehalt vajalikke toitaineid, mida keha saab muudest toitudest. Dieetvariandid sisaldavad lisaks aspartaami, mis pole parem rotimürgist.

  8. Valge jahu. Selle valmistamise käigus eemaldatakse sellest kõik kasulikud ained ja töödeldakse seda kloriiniga, et muuta see tarbijatele meeldivamaks. Valge jahu glükeemiline indeks on väga kõrge – see tõstab järsult insuliini taset kehas, lisamata toitumuslikku väärtust. Keha töötleb süsivesikud ümber suhkruks, niisiis viivad liigselt valget jahu sisaldavad tooted suuremale vastupanule insuliini suhtes.

  9. Kasvandusekalad, keda kasvatatakse stressirohkes ülerahvastatuses ja kellest vähemalt 60% töödeldakse antibiootikumide ja pestitsiididega. Nt kasvandustes kasvanud lõhed sisaldavad ka vähem Omega 3 rasvhappeid, kui looduses kasvanud lõhed.

  10. Hüdrogeniseeritud õlid, millest on eemaldatud kõik kasulik, seejärel töödeldud inimkehale omastamatuks ja lõpuks lisatud teisi kahjulikke aineid. Neis on küllaga ebatervislikke Omega 6 rasvhappeid ja nad muudavad meie rakumembraanide struktuure.

Samuti tuleks vältida toiduaineid sildiga „dieet-„ ”vähendatud rasvasisaldusega” või „rasvavaba”, sest seal on rasv vms asendatud kahjulike ainetega.

Ebatervislike toiduainete asemel tuleks valida tervislikud: mahekasvatatud puuviljad ja köögiviljad, vabalt loomulikku rohtu söönud loomade liha ja mahepiim.

 

Lühendatult tõlgitud Ty Bollingeri artiklist Top 10 Cancer Causing Foods tema veebilehelt The Truth About Cancer

Tõlkija Reet Karro www.hingamisstuudio.ee