Reiki holistilised meetodid [Chicago] eeslinnades järjest populaarsemad – Isabel Andrews’i artikkel

ReikiNimetus „reiki” kõlab võõrapäraselt. Tavapärasema meditsiiniga harjunud inimeste jaoks võivad selle kergel puudutusel põhinevad meetodid ja holistiline filosoofia tunduda isegi veel võõrapärasemad. Kuid järjest kasvava reiki praktikute seltskonna jaoks on see sajanditevanune Jaapani tervendamisvorm ülimalt lihtne ja loomulik. Reiki tähendab muide elujõu energiat.

Mina olen üks neist praktikuist. Kunagi olin skeptik, kes paar-kolm aastat tagasi reiki otsa sattus. Pärast mitmeid järjestikusi kriitilisi terviseolukordi, sealhulgas suure verekaotusega operatsiooni, oli mu energiatase pidevalt madal ja mu immuunsüsteem välja kurnatud. Arst soovitas mulle lisaks tavapärasele ravile reikit. Kuid reikiga tutvudes – näiliselt midagi ei toimugi, ainult praktik paneb käed haige kehale või selle ümber – kahtlesin, kas see ikka mulle sobib.

Nimi oli kummaline ja see tehnika tundus kõike muud kui konkreetne ja sihipärane. Kuid kuna soovitaja oli arst, võis selles siiski midagi olla.

Mu esimene reiki seanss lükkas kõik kahtlused ümber. Reikimeister kasutas mu kehas ja selle ümber oleva energia tajumiseks ja ümbersuunamiseks kergeid käeliigutusi. Ilma mind puudutamata ega survet avaldamata suutis ta saavutada käegakatsutavaid tulemusi.

Tunnetasin füüsilisi aistinguid. Üle kogu keha pulseeris lohutav soojus. Oli suur rahu ja lõdvestumise tunne.

Järgmiste seanssidega mu stressitase langes, valu alanes ja väsimus hakkas kaduma. Siis otsustasingi läbida reiki I astme kursuse.

Niisiis kuidas see toimib?

Reiki tasakaalustab kliendi bioplasma ehk bioenergia, et taastada tema heaoluseisund. Reikiravi tekitab lõdvestuse, mis võimaldab hakata kehal end ise tervendama.

Saaja lamab massaažilaual, samal ajal kui praktik tajub tema keha energiat, asetades käed ta kehale või keha kohale.

Kasutatakse eri kätepositsioone, mõnikord koos lisaliigutustega, mis meenutavad energiavälja patsutamist, silumist või kammimist.

Paljud kätepositsioonid põhinevad tšakrasüsteemil – keha energiakeskustel, kuhu koondub eri tüüpi energia.

Tihti kogevad saajad kõrgenenud keha-meele teadlikkust, energia voolamist läbi keha või emotsionaalset vabanemist.

Mõned kirjeldavad tunnet, et neid toetab kõrgem jõud.

Reikiravi saajalt ei nõuta midagi peale avatuse reikiravi ja tervenemise suhtes.

Mind ei häiri, kui meid eri määral usutakse — meie juurde jõuab skeptilistest isikutest kuni energiatöö tõhususse kindlalt uskujateni.

Reiki rakendused on laiaulatuslikud. Reiki meetodit saab kasutada täiendava ravina füüsiliste sümptomite, nt krooniline valu, peavalud või ärritunud soole sündroom. Kuid see edendab ka spirituaalset, emotsionaalset ja vaimset heaolu.

Mõned inimesed saavad reikist kergendust, kui nad tunnevad end ebakindlalt või õnnetutesse eluolukordadesse kinni jäänutena. Kuigi paljud reiki praktikud hoiduvad väitmast, et nad ravivad inimese terveks, toetab reiki igal juhul heaolu, võib leevendada sümptomeid ja seda kasutatakse sageli koos füüsiliste vaevuste tavapärasema ravi ning emotsionaalsete ja vaimsete probleemide psühholoogilise või psühhiaatrilise nõustamisega.

Mina sain reiki koolituse Jaapani-Ameerika reiki meistrilt ning hakkasin kiiresti praktiseerima iseenda peal. Pärast reiki meistrilt avasin oma praksise Naperville’s sealse integratiivse (ehk tavameditsiini ja alternatiivmeditsiini kombineeriva) heaolu keskuse juures. Nüüd õpetan ise reikit.

Mu õpilased õpivad reiki alusteadmisi, sh ajalugu ja kätepositsioone ning neil on võimalus neid kaasõpilaste peal harjutada.

Ühepäevase kursuse lõpetanutel on õigus praktiseerida enda ja lähedaste peal ning neil on võimalus saada professionaalseteks reiki meistriteks pärast kahe täiendava järjestikuse kursuse läbimist.

Kuna eeslinnades levib info reikist, märkan paljude inimeste suhtumises märgatavat muutust.

Kui alguses jõllitasid inimesed mind tühja pilguga, kui neile oma ametit nimetasin, siis täna on järjest rohkemad selle tehnikaga kursis ja soovivad hea meelega kogeda selle pakutavat tervenemist ja toetust.

Reikist on suures osas saanud uus jooga.

Kindlasti tuleks mainida ka ühenduse ja inimliku puudutuse väge. Ootan igatsusega päeva, millal inimesed ei mõtle kaks korda järele, enne kui kasutavad reikit enda ja teiste eest hoolitsemiseks, sest reiki – see energeetiline elujõud – on meis kõigis.

Artikli autor Isabel Andrews on reikimeister USAs Chicago eeslinnas Naperville’s.

Artikkel on tõlgitud inglise keelest. Originaalartikkel “Reiki’s holistic methods gaining traction in suburbs” ilmus ajalehe Chicago Tribune elektroonilises väljaandes 23.04.2014.

Tõlkija Reet Karro, www.hingamisstuudio.ee. Artikkel on kaitstud autoriõigusega.

 

Kujutis: &koia& / Foter / Creative Commons Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)