Reikiravi aitab südamerabandusega patsiente

Reiki südameleMainekas teadusajakirjas JACC (Journal of American College of Cardiology) avaldatud teaduslik uuring reiki mõjust akuutse koronaarsündroomi järel (Effects of Reiki on Autonomic Activity Early After Acute Coronary Syndrome. Rachel S.C. Friedman, Matthew M. Burg, Pamela Miles, Forrester Lee, and Rachel Lampert J. Am. Coll. Cardiol. 2010;56;995-996.)

Ülaltoodud ühes kõige mainekamas eelretsenseeritavas teadusajakirjas avaldatud uuringu põhjal paranes infarkti järel kuni kolme päeva jooksul 20-minutilise reikiravi seansi saanud patsientide meeleolu ja südame löögisageduse muutlikkus (HRV). Lähem seletus allpool.

Infarkt on stressirohke sündmus, mis nagu muudki stressirohked sündmused, tekitab stressivastuse (ehk stressitaseme tõusu). Stressis keha on väiksema vastupidavusega ja vähem võimeline suurema stressiga toime tulema. Seega on äsja infarkti saanud patsiendil suurem võimalus järgmine saada. Arstidele on see ohtlik tsükkel hästi teada ja kardioloogias on peaeesmärk patsiendi vastupidavuse ja stressitaluvuse taastamine.

Paranemine südameinfarkti järel

Seetõttu antakse tavapärases haiglaravis infarkti järel beetablokaatoreid, ravimeid, mis aitavad kehal stressitaluvust tõsta. Kuid nende toime on aeglane ja kõik patsiendid ei talugi neid.

Yale’i ülikooli teadlased tahtsid teada, kas mõni mittefarmakoloogiline sekkumine oleks sama tõhus, toimiks kiiremini, oleks patsientidele ohutu ja aitaks neil end paremini tunda.

Miks peaksid kõrgtehnoloogises haiglas arstid olema huvitatud patsientide paremast enesetundest? Sest on teada, et enese subjektiivselt paremini tundmine mõjutab objektiivselt tervist paremuse suunas. On hästi dokumenteeritud, et negatiivne stress mõjutab negatiivselt autonoomse närvisüsteemi (ANS) funktsioneerimist ja seetõttu ka südamehaigust (ANS kontrollib südame löögisagedust).

See randomiseeritud kontrollgrupiga uuring uuris mitteinvasiivseid ravimiteta sekkumisi, mille eesmärk on patsientide kiirem paranemine südameinfarktist. Valiti kolm katseisikute gruppi.

  • Grupp 1 (12 patsienti) puhkas vaikselt ja segamatult.

  • Grupp 2  (13 patsienti) kuulas aeglase tempoga meditatiivset klassikalist muusikat.

  • Grupp 3 (12 patsienti) sai reikiväljaõppega meditsiiniõdedelt 20-minutilise reikiseansi.

Patsientide näitajaid mõõdeti enne uuringut ja uuringu järel ning mõõtetulemusi võrreldi. Seejärel võrreldi gruppide mõõtetulemusi omavahel.

Sekkumise (puhkuse, muusika või reiki) mõju mõõdeti kahe näitajaga: emotsionaalne seisund ja südame löögisageduse muutlikkus (HRV), füsioloogiline näitaja, mis näitab, kas patsiendi keha stressivastusest paraneb.

Patsiendid hindasid ennast nii positiivsete seisundite (õnnelik, lõõgastunud, rahulik) kui negatiivsete seisundite (stressis, vihane, kurb, pettunud, murelik, hirmunud, ärev) osas.

Reikiuuringu tulemused

Reikiravi parandas kõiki positiivseid emotsionaalseid seisundeid ja vähendas kõiki negatiivseid seisundeid. Kolme grupi võrdluses oli reikit saanud grupi emotsionaalse seisundi muutused kõige positiivsemad ja ainult puhanutel kõige väiksemad positiivsed muutused.

Reikiravi parandas ka südame löögisageduse muutuvust. Selgunud kasu oli võrreldav beetablokaatorite uuringul saadud kasuga.

Lisaks sellele näitas uuring, et reikiravi saab pakkuda ka intensiivraviosakonnas. See on oluline. Mõnikord näitab uuring, et mõne sekkumise tulemused on head, kuid see pole intensiivraviosakonnas teostatav. Ükski patsient ei kogenud mingit vastumõju.

Selle uuringu kohaselt parandas reikiravi puhkamise ja muusika kuulamisega võrreldes märkimisväärselt patsientide meeleolu ja südame löögisageduse muutlikkust. Jääb küll palju vastamata küsimusi, näiteks see, kui kaua kestab reikiravist saadav kasu.

On vaja palju rohkem uuringuid. Kuid see on juba hea algus.

Lisateave: http://reikiinmedicine.org/clinical-practice/reiki-heart-attack-reik/#sthash.XnrcLg4w.dpuf

Artikkel on tõlgitud inglise keelest. Originaalartikkel “Reiki Treatment Helps Heart Attack Patients” on avaldatud veebisaidil “Reiki, Medicine and Self Care with Pamela Miles”. Tõlkija Reet Karro, https://hingamisstuudio.ee/reiki/. Artikkel on kaitstud autoriõigustega.

Kujutis: osa portaalist http://www.freedigitalphotos.net pärinevast posterist, autoriks smarnad.