Teaduslik tõestus tänulikkuse tervistavale mõjule

Tänu!Autor dr. Lissa Rankin

Tänupühade nädalal väljendavad ameeriklased tänu kõige hea eest oma elus, ise sageli teadmata, et nii nad ka tugevdavad oma tervist ja pikendavad võimalikku eluiga.

Ometi on olemas veenvad teaduslikud tõendid tänulikkuse mõju kohta meeleolule, väljavaadetele ja tervisele. Õnnelikud inimesed elavad kuni 10 aastat kauem kui õnnetud ja optimistidel on 77 % madalam südame-veresoonkonnahaiguste risk kui pessimistidel.

Ent kuidas siis õnnelikumaks ja maailmavaatelt optimistlikumaks saada?

 

Õnne saladus

Sonja Lyubomirsky raamatus „Õnne saladus” (The How Of Happiness) ütleb autor, 50 % meie kalduvusest õnnelik olla põhineb geneetikal, mida me väga mõjutada ei saa, 10 % põhineb elusündmustel (nt karjääriredelil liikumisel, armastatu leidmisel või loomingulise unistuse elluviimisel) ning 40% on tahtlik tegevus, mida saame oma käitumisega mõjutada.

See tähendab, et isegi kui meie elujärg grammigi ei parane, saame ikkagi 40% õnnelikumaks muutuda, ja üks olulisemaid tahtlikke tegevusi on seejuures tänulikkuse praktiseerimine.

Uuringud näitavad, et pidevalt tänulikud inimesed on õnnelikumad, energilisemad, lootusrikkamad, abivalmimad, empaatilisemad, spirituaalsemad, andestavamad ja vähem materialistlikud. Samuti on neil väiksem tõenäosus depressiivseks, ärevaks, üksildaseks, kadedaks, või neurootiliseks muutuda või haigestuda.

 

Tõendid

Ühes uuringus paluti ühel osalejate rühmal iga päev nimetada viis asja, mille eest nad tänulikud on, samal ajal kui teisel rühmal paluti loetleda viis ebameeldivust. Tänulikust väljendavad uuritavad ei olnud mitte üksnes õnnelikumad ja optimistlikumad, vaid märkisid ka vähem füüsilisi sümptomeid, nagu peavalu, köha, iiveldus või akne. Teised tänulikkuse uuringud on näidanud, et kroonilised haiged hakkavad regulaarselt tänulikkust praktiseerides oma haigusest paranema.

Raskes depressioonis inimesed, kellel paluti ühele veebisaidile igapäevaselt tänulikke mõtteid jäädvustada, olid uuringu lõpuks märgatavalt vähem masendatud kui võrdlusgrupp, kes tänulikke mõtteid ei jäädvustanud. Ja teatavasti on depressioon märkimisväärne haiguste riskifaktor.

Veelgi üllatavamaid teaduslikke tõendeid selle kohta, kuidas saavutada täiuslik tervis, leidub raamatus „Mind Over Medicine” ja artikli autori TV-saates siin. (Vihje: heldus ja enese eest hoolitsemise esikohale asetamine on tervisele kasulikud, seega tasub pühade ajal aega ja armastust heldelt jagada, keskendudes samal ajal ka enese eest hoolitsemisele.)

 

Kuidas tänulikkus õnnetunnet suurendab?

Dr. Lyubomirsky sõnul tänulikkus:

  • suurendab naudingut positiivsetest elukogemustest;

  • tõstab eneseväärikust ja enesehinnangut;

  • aitab toime tulla stressi ja traumaga;

  • kutsub esile hoolitsevaid tegusid ja eetilist käitumist;

  • aitab sõlmida sotsiaalseid sidemeid, tugevdada olemasolevaid suhteid ja virgutada uusi suhteid (teatavasti on ju üksildastel inimestel kahekordne südame- ja veresoonkonna haiguste risk, võrreldes tugevate sotsiaalsete sidemetega inimestega);

  • hoiab ära kahjulikud võrdlused;

  • vähendab või kaotab negatiivsed tunded, nt viha, kibeduse ja ahnuse;

  • ületab hedonistliku kohanemise (harjumuspärase ootuse, et kõik uued olukorrad on positiivsed, nii et me uut head olukorda ei väärtustagi ja ei lase sel ka oma tervislikku olukorda või õnnetunnet mõjutada).

Kuidas tänulikkust praktiseerida

Tänulikkusega kaasnevate tervist ja õnnetunnet suurendavate hüvede nautimiseks ei pea ootama tänupühadeni.

1. Pidage tänulikkuspäevikut.

Mõelge 3-5 asjale, mille eest te praegu tänulikud olete (need võivad olla väga maised asjad :)) ja kirjutage need üles. Andmete põhjal oleks kõige kasulikum teha seda kord nädalas, kuid kui te leiate selle asemel, et teile sobib teha seda kord päevas, siis miks mitte.

2. Viljelege tänulikkuse hoiakut.

Kui päevikupidamine ei istu, võiks end lihtsalt harjutada tänulikke mõtteid mõtlema. Püüdke märgata iga päev ka üht mittetänulikku mõtet ja muuta selle ümber tänulikuks mõtteks.

3. Praktiseerige tänulikkust eri viisidel.

Katsetage päevikupidamist, tänulike mõtete mõtlemist, lõunalauajuttudes tänulikkusele keskendumist, tänu kunstivormi valamist, kuid mitte nii üheselt. Kipume ju tüdinema, niisiis töötab tänulikkuse praktiseerimine kõige rohkem seda mitmekesistades.

4. Avaldage tänu otsesõnu.

Helistage sõbrale, kirjutage kiri, jagage tänumõtteid pereliikmetega või rääkige töökaaslasele, mille eest te tänulik olete.

Jagage seda artiklit sõpradega meilitsi või Facebooki kaudu, kui Facebooki kaudu, lisage tänulik kommentaar ja uskuge – te olete juba ette tänatud!

Artikkel on tõlgitud inglise keelest. Originaal „Scientific Proof That Being Thankful Improves Your Health” http://www.mindbodygreen.com/0-11819/scientific-proof-that-being-thankful-improves-your-health.html on avaldatud uudiskirjas MindBodyGreen, 27. novembril 2013. Tõlkija Reet Karro https://hingamisstuudio.ee Artikli sisu on kaitstud autoriõigustega.

Kujutis: stockimages, FreeDigitalPhotos.net