Dr Mercola kummutab 10 toitumisalast valet ja väärarusaama

Dr Mercola on USA arst ja alternatiivmeditsiini propageerija, kes levitab infot, mis tavameedia tarbijani tihti ei jõua. Lugegem tema artiklit, kus ta kummutab 10 levinumat müüti toitumise kohta, mille leviku hinnaks on kahjuks paljude inimeste nõrgenenud tervis, langenud elukvaliteet ja lühem eluiga. Arvestagem kasvõi seda, et 50% USA elanikkonnast kannatab ülekaalu all.

10 toitumise alast valet ja väärarusaama

1. Küllastatud rasvad põhjustavad südame-veresoonkonna haigusi. Soovitus on viinud rasvade osakaalu vähenemisele toidus ja süsivesikute osakaalu suurenemisele. Tegelikult on just taimset ja loomset päritolu küllastatud rasvad ehitusmaterjaliks rakumembraanidele ja hormoonidele. Ilma nendeta ei saa meie keha omastada rasvlahustuvaid vitamiine A, D, E ja K ega töödelda karotiini A-vitamiiniks, samuti ei saa me omastada mineraale. Dr Mercola soovitus: küllastatud rasvad võivad vabalt moodustada meie toidust 50-70%.

2. Rasvade tarbimine viib kaalutõusuni. See väärarusaam on asendanud tervislikud, naturaalsed rasvad inimtoidus transrasvadega, mis omakorda tekitavad rasvumist, diabeeti ja südamehaigusi. Tegelikult on kaalutõusu põhjuseks mitte liigne toidurasv, vaid liigne suhkur nii valge suhkru kui fruktoosina. Sellest loobumine parandaks kõikide tervist olulisel määral.

3. Kunstlikud magustajad on tervislikud suhkruasendajad diabeedi korral ja aitavad kaasa kaalu langetamisele. Tegelikult näitavad uuringud, et kaal tõuseb kunstlike magustajate tarvitamise korral isegi rohkem ja ka diabeedi korral on kunstlikud magustajad suhkrust hullemad. Dieetkoola tarvitajad koguvad kaalu järjest enam, kuna juba ainuüksi magus maitse tekitab nälga, isu ka teiste maiustuste järele ja ajavad segi organismi normaalse kaloriarvestusmehhanismi. Kõige ohtlikum magustaja on aspartaam.

4. Keha ei tee vahet suhkru ja fruktoosi vahel. Fruktoos on tervisele väga kahjulik, eriti oma äärmuslikus, fruktoosi-glükoosi siirupi vormis. See põhjustab ülesöömist, rasvumist, kroonilisi ja surmaga lõppevaid haigusi. Päevane fruktoosikogus ei tohiks ületada 25 grammi, nõrga tervise korral koguni 15 grammi. Keskmine ameeriklane tarbib tavalist toitu süües sellest kümneid kordi enam.

5. Soja on tervisetoit. Soja edu taga tervisetööstuses on edukas turundustegevus. Fermenteerimata soja ei ole tervisele kasulik. See viib raskete toiduallergiateni, immuunsüsteemi kokkuvarisemiseni, kilpnäärmehaigusteni, raseduskomplikatsioonideni, viljatuseni ja kognitiivsete probleemideni. 90% USA sojast on geneetiliselt muundatud. Tarbida tohiks vaid mahesoja fermenteeritud kujul, nt tempeh või miso.

6. Munad sisaldavad ebatervislikku kolesterooli. See on suur vale – munad pole südamele mitte vähimalgi määral kahjulikud. Neist saab kasulikke aminohappeid, proteiine, looduslikku A, B2, B12, D ja E vitamiini ning tsinki, nad tugevdavad silmi, juukseid ja küüsi ning toetavad terve lapse sündi. Eelistagem mahemune, mida ei ole rikastatud Omega 3 rasvhapetega.

6. Täisteravili on alati kasulik. Tegelikult tõstab teravili alati insuliini taset, mis suurendab diabeedi riski. Samuti sisaldab see gluteeni, mille suhtes paljud on tundlikud, kui mitte lausa allergilised. Ülekaalulised, diabeetikud, kõrge vererõhuga, kõrge kolesteroolitasemega ja proteiini toitumistüübiga inimesed ei suuda kontrollida oma insuliinitaset. Seetõttu võiksid nemad, miks mitte aga kõik teisedki, teravilja, suhkru ja fruktoosi menüüst välja jätta. Ülejäänud, kes teravilja taluvad, võiksid seda hankida mahetoiduna ja jälgid oma toitumist – mõnikord sugeneb gluteenitalumatus eaga.

7. Piim on kehale kasulik. Kahjuks on müüt, et pastöriseeritud piim on kasulik, väga tugev. Samuti keelduvad konventsionaalsed tervisekaitseasutused arvesse võtmast asjaolu, et piim sisaldab kasvhormoone ja antibiootikume. Dr Mercola ei soovita pastöriseeritud piima,  isegi mahepiima, mitte ühelgi kujul, sest selle struktuur on töötlemisega muudetud selliseks, et see võib tekitada allergiaid ja immuunprobleeme.

Pastöriseerimise käigus vähenevad vitamiinid, hävitatakse tähtsad ensüümid, nagu laktaas ja piimavalgud muundatakse ebaloomulikeks aminohapete ühenditeks, mis võivad tervist kahjustada. Heade bakterite hävitamine avab tee pahadele.

Tervislikum alternatiiv on toorpiim, mis sisaldab häid baktereid, vitamiine ja ensüüme. Tundlikumad võiksid teha sellest võid või juua hapendatuna. Väga tundlikud aga vältida piiima igasugusel kujul.

9. Geneetiliselt modifitseeritud toidud on ohutud ja identsed looduslikega. Dr Mercola väidab, et GMO toidud on kahjulikud ja neid tuleks 100% vältida. USA-s on asi jõudnud nii kaugele, et 90-95% teraviljast ja sojast on geenmuundatud. Ainuke garantii, et ostetav toit ei ole geenmuundatud, on mahemärk. Geenmuundatud on ka suvikõrvits ja papaia. Senised uuringud on leidnud seoseid geenmuundatud toidu ja haiguste, viljatuse, sünnidefektide, organikahjustuste, vähkkasvajate ja lühenenud eluea vahel. Ainuke lahendus on kasvatada toit ise või osta mahetootjalt.

10. Töödeldud liha on tervislik ja kasulik. Töödeldud liha – see on valmiskujul ostetavad vorstid-singid, pihvid, kroketid, lihapallid, kotletid – sisaldavad ohtlikke koostisaineid, mis peaks neile otsekohe tarbimiskeelu tooma. Need on:

– heterotsüklilised amiinid – vähkitekitavad ained, mis tekivad liha kõrgel temperatuuril töödeldes

-naatriumnitritid – levinud säilitusained, mis lisavad lihale värvi

-polütsüklilised aromaatsed hüdrokarboonid – tekivad liha suitsutamisel

AGEd ehk glükeerimise lõpp-produktid Neid sisaldava toidu söömisel AGE-d kuhjuvad, tekitades oksüdatiivset stressi, südamehaigusi, diabeeti ja neeruhaigusi.

Maailma Vähiuuringute Fondi vähiuuring näitas, et töödeldud liha suurendab vähktõve, eriti soolevähi riski, ohutu kogus puudub. Isegi üks vorstike päevas tõstab soolevähi ohtu 20%. Üks teine vähiuuring aga tõestas koguni, et töödeldud liha tõstab jämesoole vähi ohtu 50%, põievähi ohtu 59%, maovähi ohtu 38% ja kõhunäärmevähi ohtu 67%. Samuti võib töödeldud liha tõsta diabeediriski 50% ja samuti kroonilise obstruktiivse kopsuhaiguse ohtu. Kui te ei sa töödeldud lihata, valige nitrititeta tooted, mille peal on tekst „100 % kanalihast”, „100% sealihast” jne. Siis teate, et tarvitate ühe liigi liha ja seda pole rasva või nahaga segatud. Samuti vältige naatriumglutamaati, fruktoosi-glükoosi siirupit, säilitusaineid, kunstlikke maitse- ja lõhnaaineid ja kunstlikke värvaineid sisaldavaid tooteid.

Hea oleks osta kõik lihatooted väiketootjalt, keda tunnete.

 

 

Loe ingliskeelset originaalartiklit dr Mercola lehelt, kus on ka rohked viidad ja allikad.