September 2011: kolmas Jaani kiriku hingamine andis rõõmu ja rahu tunde

Palve 111. septembril toimus juba kolmas hingamispäev Tartus Jaani kirikus. Korraldajad Reet ja Kaidi olid valinud teemaks “Püha kolmainsus”, millel on mitu tähendust. Kiriku tegevjuht Juhani Jaeger kõneles lühidalt ja kokkuvõtlikult pühast kolmainsusest traditsioonilises võtmes – tähenduses Isa, Poeg ja Püha Vaim. Psühholoogias ja Algallika õpetuses tuntakse Püha kolmainsust aga tähenduses Ema, Isa ja Laps. Sellest rääkisid juhendajad, rõhutades, kui oluline on kõigi nende isiksuse koostisosadega rahu sõlmida, neile andestada.

Andestamise eesmärki teeniski kõik, mis kirikus toimus – Juhani eestvedamisel loetud Meie Isa palve, Reeda ja Kaidi valitud süvitsiminek andestamisest, kus lõpus saavad kokku ja lepivad omavahel ema, isa ja laps, täispikk hingamisseanss, mis tõi paljudele enneolematuid kogemusi ja elamusi kuni eluülesande selgumiseni välja, Liisi Koiksoni laulud ja lõpuks jagamisring, mis andis lõpetatuse, otsade kokkuviimise tunde. Päris lõpus kõlas kiriku võlvide all järjekordselt vägev OM ja käisid hüvastijätukallistused. Jagamisringis teatasid paljud, et kogesid senikogematut rahutunnet, tänulikkust, õnnistatud tunnet. Mitmed osalejad olid kohal juba kolmandat korda – see elamus on seda väärt. Hoiame pöialt, et ilm lubaks hingata ka oktoobris!

Pärast hingamisõhtu lõppu toimus soovijatele Katre Koppeli vestlusring kiriku ja vabastava hingamise teemadel, kuhu jäi küll väike osa hingajaist, kes siiski suutsid väljendada palju huvitavaid mõtteid. Selgus, et luteri kirik on avatud spirituaalsele mitmekesisusele ja on lausa huvitatud, et kirikusse leiaks tee erinevaid spirituaalse sisuga üritusi, mis suudaks pakkuda midagi ka inimestele, kes tavapärasele jumalateenistusele ei tule. See, et niisuguseid üritusi kirikutes veel eriti palju ei toimu, on aegunud ettekujutuste, eelarvamuste ja usuküsimuse võõristamise, mitte kiriku dogmaatilisuse ja kaasajaga mittekaasatulemise tulemus. Kirikus hinganud rääkisid oma kogemustest, Reet ja Kaidi aga kirikushingamise mõtte tekkimisest ja esimese õhtu kokkuleppimise eelsetest kahtlustest – kas hingajad on ikka kirikus teretulnud.  Tänaseks, kolmandaks õhtuks, oli kõik juba paika loksunud, koostöö kirikuga on olnud kogu aeg väga hea.