Maksapuhastuse 1. nädal: tee ja toiduga puhastamine

ID-100132742[Kes soovib oma maksa kindlasti puhastada ja on valmis proovima ekstreemsusi, võib kevadeti ette võtta järgmise programmi: 1. nädalal soolepuhastus Shankha Prakshalana, 2. nädalal maksapuhastuse 1. nädal: taimeteed ja maksa puhastavad taimed (sinne tekst), 3. nädalal maksapuhastuse 2. nädal: maksapuhastus oliiviõliga. Kui soolepuhastus on tegemata, ei maksa õliga maksapuhastust teha, piirduda toidu ja teedega]. Muudel aastaaegadel me seda ei soovita ja me ise seda ka enam ei kasuta, selle asemel liigume palju ja teadlikult, hingame teadlikult, mõtleme teadlikult ning hoiame keha kogu aeg võimalikult elusana ja vibreeerivana, ja maks püsib ka terve!]

Juua iga päev vähemalt 2 l sidruniga vett ja süüa veidi rohelisi mõru maitsega köögivilju. Selle tulemusena intensiivistub sapieritus, maks vabaneb mürkainetest ning paraneb seedimine.

Teha toorsalateid rukolalehtedest ning salatkressist, lisades neile tükeldatud ingverijuurt või küüslauku ning külmpressitud oliiviõli. Enne serveerimist võib maitse esiletõstmiseks lisada veidi sidrunimahla.

Roheliste lehttaimede mõru maitse ergutab sapinõristust ja puhastab maksa kahjulikest ainetest. Peale selle sisaldavad need taimed rohkelt klorofülli – sellest pigmendist on tingitud taimede roheline värvus. Klorofülli ehitus sarnaneb verevalgu hemoglobiini omaga, mis transpordib rakkudesse hapnikku. Klorofüllile omistatakse organismi, eriti maksa ning soolestikku puhastavat toimet.

Hiina rahvameditsiini järgi mõjub tsitrusviljade hapu maitse mõõdukal tarvitamisel maksa toitvalt. Ajurveda meditsiin soovitab juua päeva jooksul kuuma vett, millesse on lisatud veidi sidruni- või laimimahla. Selle tulemusena väheneb ama ehk mürkainete kogunemine seedetrakti.

Taimed, mis toimivad põletikuvastaselt, ainevahetust korrastavalt, sapinõristust stimuleerivalt:

võilill,

sigur,

piimohakaseemned,

saialilleürt,

käokullaürt,

liht-naistepunaürt,

linaseemned,

melissiürt,

kummeliõisikud.

Toitumine

Tarvitada [gluteenivaba] teravilja-, aed- ja puuviljatoitu, ja mitte toorelt vaid hautatuna, küpsetatuna või keedetuna. Seda korralikult maitsestatuna ja taimeõlis (parimad on oliivi- ja rapsiõli) küpsetatuna. Maitsestamiseks kasutatakse ingverit, peterselli, basiilikut, rosmariini, porrulauku, aedtilli, kollajuurt (kurkumit). Maks eelistab mõrumaitselisi maitsetaimi, sealhulgas musta pipart, karrit, küüslauku, mis soodustavad sapinõristust ja elavdavad seedenäärmete tegevust.

Ainevahetuse korrastamiseks sobivad [gluteenivabad] teraviljatoidud (eriti riisist, tatrast, [hirsist, kinoast, amarantist]), aed- ja juurviljadest on eelistatud aeduba, kõrvitsalised, peet, porgand, lill-, spargel-, rooskapsas, kurk, tomat. Maksa tegevust soodustavad kohalikud puuviljad (pirnid, kirsid, magusad õunad), marjad (karusmari, mustikas, maasikas, murakas, astelpaju). Neist võib teha smuutisid, mida tarvitatakse mäludes, nagu tahket toitu.

Töövõime taastamiseks tuleks järjekindlalt maksa läbi voolutada kergete aedvilja- või kalasuppidega.

[Kala võib tarvitada 1-2 korda nädalas ja lisaks 3-4 mahemuna nädalas.]

Maksa puhastavad toiduained:

Peet

Porgand

Lehtkapsas

Võilillelehed

Salatsigur

Greip

Sidrun

Laim

Sinepilehed

Petersell

Salatkress

Mõrutaimed ja terve maks

Lisaks rohelistele lehtedele kasutatakse maksa puhastamiseks ja seedimise korrastamiseks mõrutaimi. Nende taimede toime on reflektoorne, põhinedes seedimise ergutamisel keele tagumises osas paiknevate maitsepungade kaudu. Maitsepungade kokkupuutel mõru maitsega suureneb süljevool ja algab reflektoorne seedemahlade eritumine maksas, sapipõies, maos, kõhunäärmes ja peensooles. See omakorda soodustab toitainete seedimist ja omastamist ning aitab ära hoida toidumasside seiskumist seedetraktis. Kuna mõrutaimed ergutavad sapinõristust, soodustavad need maksa puhastumist kahjulikest ainetest. Lisaks seedimise korrastamisele on paljudel mõrutaimedel desinfitseeriv ja haigusttekitavaid baktereid hävitav toime.

Maksa puhastav tee (keeta 20 min taasel tulel, jahutada ja juua lonkshaaval  3-4 kl söögiaegade vahel):

2 tl võilillejuurt

2 tl läiklehise mahoonia juurt

1 tl ingverijuurt

1 tl lagritsajuurt

veidi apteegitilli seemneid

3 kl vett

Pane taimed ja vesi kaanega nõusse, kuumuta keemiseni ja hauta seejärel tasasel tulel 15 minutit. Kurna. Joo 3-4 klaasi päevas.

Allikas: “Maks ja maksapuhastus“. Nurksulguses osad on muudest allikatest.

Share Button