Hingamisharjutus „Hingamise lähtestamine”

Muuda tähelepanukeset ja lae end vähem kui 2 minutiga

 See kiire, lihtne ja võimas harjutus aitab välja uhta emotsionaalset ja mentaalset saasta, tuues meid oma keskmesse ja käesolevasse hetke. Harjutus parandab keskendumist, tähelepanu ja heaolu – see on nagu täissoditud tahvli puhtakspühkimine. Harjutus aitab taastada hapniku/süsinikdioksiidi vahekorda vereringes ning tasakaalustada autonoomse närvisüsteemi toimimist. Seda võib korrata nii palju kui õige tundub – kohe on tunda, kui hästi see mõjub.

  1. Vali mugav, segamatu koht. Leia mugav isteasend, selgroog võrdlemisi sirge, kuid toetatud* ja sule silmad.

  2. Tee 2-3 sügavat puhastavat hingetõmmet, nina kaudu sisse ja suu kaudu välja, et vähendada vahetut pinget. Väljahingamine peaks olema lõdvestunud ja vaba, võimaldades raskusjõul õhku kopsudest välja viia. Parimate tulemuste saavutamiseks ära kasuta väljahingamisel puhumist ega jõudu. Kõht peaks olema lõdvestunud ja mitte sisse tõmmatud – las see ripub vabalt!

  3. Aseta üks käsi alakõhule, teine rindkere ülaosale ja tee avatud suuga 10 sügavat pausideta hingetõmmet. Tunne, kuidas iga hingetõmme tõuseb nagu laine, alustades alakõhust ja voolates rindkere ülaossa. Väljahingamine peaks olema jällegi lõdvestunud ja kerge, mitte jõuline, nagu ohkaksid pärast pikka tööpäeva.

  4. Pärast kümnendat hingetõmmet tee veel üks sügav täielik sissehingamine, nii sügav, kui suudad ja hoia sissehingamise haripunktis hinge kinni, lugedes seitsmeni. Hinga täielikult välja, lase kätel alla vajuda ja tunneta kõigi pingete, stresside ja toksiinide vabanemist.

  5. Märka oma enesetunnet. Mõne hetke pärast luba hingamisel taas normaalseks muutuda. Luba endal mõned hetked lihtsalt olla, et uus kogemus saaks integreeruda. Kui oled valmis, ava silmad, naerata ja mine päevaga edasi.

* – Ettevaatust! Võib tekkida peapööritus või „lendamise” tunne. Ebasobiv tegemaks autoroolis või rasketehnikat juhtides.

Autor: Jeremy Youst, The Power of Breath Institute http://powerofbreath.com/the-reset-breath/. Kasutatud autori loal. Foto samast allikast.